Categories
Pages
Your shopping cart is empty.
Menu
Het beoordelen op kwaliteit van LP’s noem ik ‘graden’ naar het Engelse werkwoord ‘to grade’. Het meest gebruikte gradingsysteem is het ‘Goldmine Grading System’ ontwikkeld door Goldmine Records. Je zou het systeem de moeder van vrijwel alle andere vinylgradingsystemen die te vinden zijn op internet kunnen noemen. Vele verkopers hebben het systeem enigszins aangepast, maar in de basis zijn ze vrijwel allemaal gelijk.
 
Sounds for Sure gradingsysteem
 
Ook Sounds for Sure heeft de Goldmine Standard als basis voor haar gradingsysteem. We hebben het uitgeschreven tot een systeem dat de koper een zo helder mogelijk beeld geeft van wat te verwachten bij aankoop van een LP met een bepaalde grading. Hierbij hebben we twee motto’s die we hoog in het vaandel houden:
1. Eerlijk duurt het langst.
2. Een LP is zo goed als de zwakste schakel.
 
Toelichting:
Misschien niet eens nodig, maar als toelichting wil ik hierbij geven dat we altijd zullen proberen zo eerlijk mogelijk te graden. Het blijft altijd mensenwerk en meningen zullen altijd kunnen verschillen, maar het doel blijft altijd dat we onze eerlijke mening geven over de kwaliteit van een plaat.
Puntje 2 houdt daarbij in dat het slechtste deel van het vinyl aangeeft wat voor grading de plaat moet krijgen.
Voorbeeld – een LP ziet er uit als nieuw en klinkt perfect, maar ergens zit er een krasje dat tikken veroorzaakt tijdens het afspelen. Dat is enorme pech, want zo’n plaat krijgt dan een grading ‘very good’, terwijl hij op het krasje na ‘excellent’ of zelfs ‘near mint’ is. Bij de productinformatie zullen we in zo’n geval altijd aangeven dat dit het geval is, zodat je zelf kan beoordelen of je zo’n plaat wel of niet goed genoeg vindt om te kopen.
 
Visueel of luisteren?
 
Vele vinylverkopers graden hun platen alleen visueel. Uiteraard kost dat minder tijd, maar mijn ervaring is dat visueel graden te vaak een verkeerd beeld geeft. Er bestaan namelijk glanzend mooie platen die klinken alsof je ze bij een kampvuurtje afspeelt. Zo’n plaat mag niet de grading ‘excellent’ krijgen. De werkwijze van Sounds for Sure is zowel visueel als door luisteren tot een grading te komen.
We gaan als volgt te werk:
Een LP die toegevoegd gaat worden aan de webwinkel wordt (nadat hij eerder al gewassen is) eerst bekeken onder een bureaulamp, wat een eerste beeld geeft van de plaat. Eventuele krasjes of andere onbetrouwbare afwijkingen worden opgemerkt. Daarna belandt hij op de platenspeler waar hij met een koolstofborstel wordt gereinigd. De naald wordt geplaatst aan het begin van de plaat. De aanloopstilte van de plaat kan al veel zeggen over de hele plaat. Tijdens het toevoegen van de informatie aan de webwinkel en het opnemen in de administratie draait de plaat meestal even. Daarna worden eventuele delen met krasjes en/of andere onbetrouwbare afwijkingen even beluisterd.
Uiteindelijk wordt daarna het oordeel geveld volgens ons vinylbeoordelingssysteem.
Het kost wat meer tijd, maar voorkomt veel teleurstellingen en/of ontevreden klanten. Tenslotte hebben we tot doel dat klanten tevreden zijn.
 
Uiteindelijk blijft er altijd een kans aanwezig dat een grading niet aan de verwachting van een klant voldoet. Misschien hebben we iets over het hoofd gezien of is er een meningsverschil over een grading. In dat geval zullen we altijd op zoek gaan naar een oplossing naar tevredenheid van de klant. Van alle duizenden LP’s die we verkocht hebben is dit slechts enkele keren voorgekomen.
 
    11-11-2013 00:00
 
 
 
 
 
 
 

Sounds for Sure • Wilgenhof 12 • 3355PA Papendrecht • The Netherlands

Dear music lover,

We are currently in the process of putting more 
vinyl LPs on our Discogs page. To see what we offer 
on Discogs click here.

Of course we offer the same quality and service there.

Yours sincerely,

Paul (Sounds for Sure)